Naar aanleiding van het rituele afscheid van fastfood gisteren, vroeg ik me vanmorgen af of ik suiker ga missen.
Suiker is voor de meeste mensen heel belangrijk. Als je hen suiker afneemt, vergaat de wereld op zijn minst een heel klein beetje. Bij mij is dit voor alle duidelijkheid niet zo. Met suiker heb ik altijd een heel dubbele verhouding gehad, maar daarover straks meer. Eerst wil ik uitleggen waarom je beter geen suiker eet na een gastric bypass.
Als je na een gastric bypass te veel suiker of vetten eet, dan kan je last hebben van dumping. Dumping ontstaat wanneer de inhoud van de maag met te veel suiker terecht komt in het stukje dunne darm dat aan de maag gekoppeld werd. Dit stuk darm is niet voorzien voor de vertering van grotere hoeveelheden suiker, in tegenstelling tot de twaalfvingerige darm die na de operatie wordt overgeslagen. Op het moment dat de voedselbrij met te hoge suikerwaarde in de darm terecht komt, wordt er water onttrokken uit het lichaam naar de darm toe. Je krijgt dan een onbehagelijk gevoel. Hoe dit precies voelt, kan ik jullie uiteraard nog niet vertellen, maar de boekjes en het internet leren met dat het gaat over een slapheid, pijn in de buik, opgeblazen gevoel, hartkloppingen, misselijkheid, zweten, diarree.... Niet iedereen heeft last van het dumping syndroom en de ene persoon heeft er ook veel meer last van dan de anderen. Je hebt mensen die na een tijdje alles kunnen eten en je hebt mensen die nog geen appel kunnen eten zonder last te hebben van dumping. Dat blijft dus één van de grote onzekerheden tot enkele weken of maanden na de operatie ... waar ga ik nog tegen kunnen?
In tegenstelling tot sommige andere klinieken, wordt in Stuivenberg het gebruik van suiker volledig ontraden. Dumping wordt gezien als hulpmiddel om overmatig snoepen te voorkomen (zoiets als straffen na een foutje) omdat het eten van suiker, iets waar je lichaam overigens wel aan zou kunnen wennen, de lange termijn resultaten van de operatie in gevaar brengt .
Ik had beloofd iets te vertellen over mijn relatie met suiker en daarvoor moet ik terug naar mijn kindertijd. Tijdens mijn baby-, peuter- en kleutertijd ben ik opgevoed binnen een (toen nog) streng
macrobiotisch regime. We aten een heleboel dingen niet en wat we aten
was vaak niet kind-vriendelijk. Eten was daardoor niet iets leuks. Mijn
ouders gaven ook kooklessen in de macrobiotiek en dat waren wel lekkere
maaltijden, maar gewoon doordeweeks was het eten saai en heel vaak
hetzelfde. In die periode was suiker al uit den boze omdat dat te 'yin' was. Mijn vader was nog voor mijn geboorte gestopt met het
eten van suiker omdat hij er van overtuigd was dat het "vergif" was en
een enorme belasting op je lichaam. Het feit dat mijn grootvader al heel
jong geconfronteerd werd met diabetes zal er volgens mij zeker toe
bijgedragen hebben dat hij die dingen zo zwart-wit bekeek. Ze kozen bewust voor deze manier van eten en in de volle overtuiging dat dit, ook voor ons als kinderen, het beste was wat ze ons
konden bieden. "Je bent wat je eet" was hun in die tijd al zeker niet
vreemd.
Toen ik op 18-jarige leeftijd "op kot" vertrok, ging er een wereld voor me open. Eindelijk kon ik zelf mijn potje koken en nog meer ... zelf bepalen wat ik zou eten. In die tijd trok ik, in tegenstelling tot wat mijn ouders verwacht hadden, niet direct naar taartjes en junkfood, maar mijn eetpatroon werd wel gewoner zodat ik op dat vlak niet meer zo opviel tegenover mijn omgeving.
In de cursus "het roer om" van Katlijn Scholte pleit zij er voor om suiker zoveel mogelijk te laten voor wat het is ... reden daarvoor is dat het de glucosespiegel enorm doet schommelen en het hongergevoel opwekt. Ik zag het als een uitdaging en at terug volledig suikervrij .. maar deze keer wel vrijwillig. Het lukte zonder al te grote problemen en mijn gezin had het niet eens door.
Na mijn operatie is er van vrijwilligheid dus geen sprake meer, hoewel ik de operatie natuurlijk wel uit vrije wil laat doen. Wat gebeurt er ... het opstandige meisje van destijds komt in me los. De herinneringen aan uitbranders en de vegen onder mijn broek 'omdat ik geproefd had van de koek van een vriendinnetje' komen opnieuw naar boven. Nog niet zo lang geleden zag ik mijn klasgenootjes van toen terug en ook zij associëren het suikervrij eten en de strenge repressie met wie ik was in mijn kindertijd ... Dat was confronterend!
Ik hoop dat ik heel weinig last heb van dumping en dat ik best wel eens een hapje van Guy zijn koek mag doen, nog een stukje gedroogd fruit kan eten, honing mag gebruiken om een cake te zoeten of achteloos een letterkoekje in mijn mond mag stoppen. Ik hoop dat als ik bewerkte suiker beperk (zoals ik dat nu in mijn dagelijkse leven al doe, net omdat ik er geen behoefte aan heb) dat het genoeg gaat zijn. Want ik weet dat ik het moeilijk ga kunnen accepteren als ik helemaal terug bij af sta en als ik opnieuw 'gestraft' ga worden voor elke 'misstap' die ik zet. Niet door de prangende blik of de luide stem van mijn vader, maar door mijn eigen lichaam.
Leg dat maar eens uit aan een diëtiste die ongelofelijk overtuigd is van het nut van dumping in een proces van straffen en belonen!
Ann, heb je enig idee of stevia kan en mag? Hoe zit het met natuurlijke suikers zoals tarwestroop en agavestroop? Die gebruik ik zelf want ik vind stevia niet zo lekker. Er zit natuurlijk ook heel veel suiker verborgen in allerlei zaken (bv pot tomatensaus ...) dat het niet gemakkelijk is om dit allemaal te vermijden!
BeantwoordenVerwijderenIk merk dat het mentale proces in volle gang is ... maar goed dat je je er zo goed op voorbereid!
groetjes!
Je mag in principe alle zoetstoffen gebruiken, maar ik ben niet zo aan chemische zoetstoffen. Stevia mag ook omdat het de glucosespiegel niet erg beïnvloedt maar tarwestroop en agavestroop doen dat wel ... Of dat dan mag of niet bepaalt je lichaam.
VerwijderenVoor de andere gerechten zoals bv de pot tomatensaus ligt de grens op 5 gr suiker (koolhydraten waarvan suikers).
oeps, dt-fout ontdekt in mijn reactie : "goed dat je je zo goed voorbereidt" ...
BeantwoordenVerwijderenhihihi ik ontdek zo ook elke keer als ik een stuk herlees typfouten, fouten in zinsconstructie, .... maar ik kan die gelukkig wel aanpassen :-)
Verwijderenik begrijp die opstandigheid heel goed. ik heb weinig gepuberd maar op vlak van suiker, ben ik toch wel redelijk averechts gekeerd. ik heb zelfs geleerd om te belonen met zoetigheid ! het is mijn troost-food !
Verwijderenje ziet dus maar weer dat jij mijn sterkere zus bent, die ook deze mentale strijd wel zal aankunnen. ik hoop met jou dat je door gewoon te eten wat je denkt dat goed ( niet super streng) is, geen ongemakken zal hebben !
Hoop doet leven!
Leen
Foei Leen ;-)
VerwijderenPffffttt ik de sterkere zus ... hebben we niet allemaal onze sterktes en zwaktes?
Maar ik weet perfect wat je bedoelt met dat averechtse... Ook op dat vlak zijn we in hetzelfde nestje opgegroeid he en we reageren er misschien niet helemaal het zelfde op, maar toch ...
Ik heb ooit, vanuit onze ervaringen, aan een vriendin die zelf ook erg met gezonde voeding bezig was de raad gegeven om niet te strikt te zijn naar haar kinderen toe ... net omdat je de omgekeerde reactie krijgt.